вторник, 19 февруари 2013 г.

Как да имаме красива шия?

Ако не клюмате постоянно в унилост, а държите главата си гордо изправена, ще предотвратите появата на бръчки по шията.

Дългият и изящен врат е част от общоприетото разбиране за красота още от древни времена. Може би сте чували за странните обичаи на някои племена от Африка, да слагат медни пръстени на вратовете на малките момиченца, за да ги издължат. Как обаче ние да се погрижим за нашия врат, за да бъде здрав и красив, ще ви разкажем тук.

За повечето жени е нормално да пренебрегват грижата и за шията си, докато не достигнат зряла възраст, в която тя започва да не е тъй красива. Също така много по-склонни сме да поддържаме кожата на шията и деколтето през лятото, когато блузите, които носим ги откриват, отколкото през зимата, когато ги скриваме с пуловери и фланели.

Грижата, която трябва да полагаме за врата, за да изглежда той красиво, не е много по-различна от грижата, която полагаме за лицето си. Шията трябва да се мие с нежен сапун и с мека вода. Почистването трябва да е старателно, като веднъж в седмицата можем да ексфолираме и масажираме вратът си с нежен ексфолиант. Подходящ е омекотяващ млечен крем, както и натурална релаксираща маска. През лятото няма по-добро средство за стягане и хидратиране на шията от налагането с краставичени резенчета, а за зимата можете да запазите контрастният душ, при които редувате полуване на врата с по-топла и по-хладна вода.

За да предотвратите ранната поява на бръчки по врата, добре е да започнете да използвате богато хидратиращи кремове след 25тата година, а когато минете 30, трябва да положите и допълнителни грижи. Тъй като кожата на врата е много тънка, за да предотвратите ранната поява на бръчици трябва да я хидратирате колкото се може по-добре. Друго много важно правило е да защитаваме шията от вредното влияние на слънцето, като не я пропускаме лятото, когато нанасяме слънцезащитния крем. А ето и най-важното – правилната поза на главата! Ако не клюмате постоянно в унилост, а държите главата си гордо изправена, ще предотвратите появата на бръчки по шията, а усмивката, както добре знаете, предотвратявапоявата на всякакви бръчки, или поне я забавя.Ако имате лошият навик да слагате по 1-2 допълнителни възглавници под главата си, докато спите, то по-добре е да се отървете от него, за да не пренапрегнете и преопънете мускулите на врата. Този навик също така пречи и на добрата циркулация на кръвта. Относно това дали изобщо да ползвате възглавница – има различни мнения кое е по-полезно, но специалистите твърдят, че трябва да се избягва каквото и да е опъване, стягане и неудобство в мускулите и ставите, по време на сън, което е невъзможно да стане без възглавница.

Друг лош навик, от който незабавно трябва да се отървете, е „пукането” на врата. По този начин не го раздвижвате, нито го упражнявате, а само рискувате да засегнете някой нерв, което може да доведе до ужасна болка и поне няколко дни трудна подвижност, или неподвижност.

Тъй като вратът ни получава много малко физически упражнения от ежедневните ни действия, добре е да го упражняваме и допълнително, за да го поддържаме здрав и кожата – красива. Като изключим кимането с глава и въртенето на главата, за да видим странични обекти, вратът ни стои доста неподвижен, а при недостатъчно раздвижване, той е по-склонен на схващане и напрягане.

Ето някои упражнения:
  • За двойна брадичка, потупвайте кожата под брадичката с гърба на дланта си, като редувате дясна и лява ръка и придвижвате напред и назад със всяко потупване. Ако имате мастни струпвания, масажирайте с леки пощипвания от началото на врата до брадичката. Можете да правите това толкова често, колкото искате, като можете да го съчетаете с гледането на телевизор или четенето на книга.
  • Сложете лакти на масата и подпрете брадичка върху преплетени пръсти. След това натиснете брадичка надолу и напред. По този начин ще заздравите врата.
  • Упражнението лебед е лесно – просто трябва да се държите като лебед, който протяга врата си напред и надолу, в стремеж да достигне до храната.
  • Още едно изпитано и много забавно упражнение – стиснете зъби и се усмихнете широко, като в същото време свивате и отпускате устни – за по-лесно, опитвайте да говорите нещо, но без да променяте позицията си. Отстрани изглежда забавно, но ефекта в упражняването на мускулите се усеща много скоро.
С тези упражнения и доза настроение бръчките по гушката ще се забавят доста, преди да се лепнат точно на вас...


Текст: Мария Крумова
Снимки: Stockxpert
Ресурси:
http://www.cway.bg
http://www.scf-online.com
http://www.about.com
http://wikipedia.org
http://www.answers.com
http://www.magama.org
www.beauty-cosmetic-guide.com
www.ehow.com
http://www.skincare99.com
www.syl.com
http://www.wittyliving.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар