неделя, 3 март 2013 г.

Дългият живот на косата

Хората винаги са използвали външния си вид като средство за комуникация с околните и като непряко съобщение в междуличностните отношения. Дори и днес те са силно убедени, че типът коса и цветът й могат да отразяват личността, точно както някога са вярвали, че силата и жизнената енергия на богове и герои се крият в косите им.

От древни времена хората са посвещавали специални грижи на косата си, променяйки цвета й според вкуса и модата на епохата. Дълги години оцветителите, с които разполагали, са произхождали от растителния, животинския и минералния свят – къна, индиго, оловни гребени и др. През последния век обаче, благодарение на значителния напредък на органичната химия, оцветителите с естествен произход постепенно се заменят от синтетични молекули, които са по-стабилни от химическа и физична гледна точка и са по-надеждни в сравнение с автентичните естествени оцветители.

По-податливи на трайно боядисване са естествените здрави коси. Сухите, порьозни и силно третирани коси трудно задържат молекулите на пигмента. Това е така, защото кератиновите люспи на косъма са отворени и при миене на косата водата „измъква” част от тях. Цветът на косата избледнява и става матов. При здравите коси кератиновите люспи са затворени и цветните молекули много по-трудно „излизат” от косъма, а светлината се отразява от косата и тя изглежда лъскава и блестяща.

Когато говорим за изкуствени оцветители, тъй наречените натурални тонове са по-трайни от другите. Концентрацията на пигменти в тях е най-голяма. Най-нетрайни са изкуствено създадени цветове. При тях трайността на цвета се запазва относително кратко време и затова между две боядисвания той трябва да се освежава с временни оцветители.

За доброто боядисване има значение и самото нанасяне на боята. В зависимост от състоянието на косата и желания резултат продуктът се нанася по различен начин: отпред назад, от долу на горе, първо по дължината и после в корените или обратното. Важното е да се нанася точното количество боя с леки потупващи движения. Ако то не е достатъчно, ще се получат петна и недобро пигментиране. Ако пък е в повече, боята оксидира на повърхността и не допуска кислорода да спомогне за отварянето на кератиновите люспи, оксидацията на меланина и навлизането на цветните пигменти в косъма.

Другото важно условие за добър и дълготраен цвят са продуктите, които ползваме след боядисване за почистване и затваряне на косъма. Тъй като боята създава висока алкалност на косъма, т.е. той е отворен, за да неутрализираме тази алкалност, използваме продукти с висока киселинност. Благодарение на тях косъмът се затваря, пигментите се задържат в кортекса, светлината се отразява и цветът е дълготраен и бляскав.

Продуктите за домашна грижа също трябва да са предназначени за боядисани коси. Те са по-киселинни, но имат и повече подхранващи и овлажняващи съставки. Горещо препоръчвам на клиентите си професионалните продукти за поддръжка и лечение на косата и скалпа. Те са по-висок клас продукти от тези за масова употреба и резултатите са много по-добри и видими.


Най-често допусканите грешки, които водят до бързо избледняване на цвета, са употребата на високоамонячни, агресивни бои, честото миене на косата, както и миенето й с гореща вода, използването на неподходящи и нискокачествени продукти за домашна употреба, честото сушене със сешоар, честата употреба на преса за коса и др.


За да са в крак с модните тенденции в цветовете за този сезон, бих посъветвала дамите, а и не само тях, да заложат на топлите руси, бежови и кестеняви нюанси. А на по-креативните – на медените, оранжево-червените, червено-оранжевите, бакърените цветове. Кичурите също са актуални, но по-скоро като акценти в косата.


Накрая, дори да носите най-модерните и скъпи маркови облекла, обувки и аксесоари, ако косата ви е неугледна, а кожата и ръцете ви не са поддържани, мили дами, визията ви губи своята красота.

източник: http://coiffure-beauty.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар