вторник, 4 март 2014 г.

Магията на диамантите

Диамантът е известен на човечеството от незапомнени времена. Неговата съвършена прозрачност, изящен блясък, висока твърдост, механична устойчивост и чудесни форми са му определили отдавна славата на най-прекрасния скъпоценен камък.
Няма друг скъпоценен камък, с който да са свързани толкова много предания, легенди и дори страдания, както с диаманта.
Съществува легенда, в която се разказва, че първите "огнени камъни" (диамантите) са намерени в 327г. пр.Хр. от войниците на Александър Македонски по време на похода му в Индия. Това се случило в непристъпната "Долина на диамантите", пазена от огромни и страшни чудовища - змейове, които само с един поглед убивали всичко живо. Александър Македонски обаче ги победил с хитрост. Той заповядал да се полират до огледален блясък щитовете и да се насочат към чудовищата. Виждайки собствените си отражения в получените по този начин огледала, змейовете моментално умирали.
След като загинал и последният звяр, Александър Македонски заповядал да хвърлят в пропастта късове тлъсто овнешко месо, към мазнината на което диамантите прилепвали много добре. Привлечени от миризмата на мърша, в долината скоро се спуснали множество орли. И когато с плячка в ноктите си те се отправяли към непристъпните си обиталища, били прострелвани от точните стрели на войниците. По този начин диамантите се оказали в краката на завоевателя.
В почти същия вариант тази легенда е разказана и в една от приказките от 1001 нощ.
Съществуват археологически данни, които свидетелстват, че още около 3000 г. пр.Хр. диамантите са били известни в Индия и до средата на ХVІІІ век тази страна е била основен доставчик на диаманти. От средата на ХVІІІ в. поради изтощаване на индийските находища главен диамантодобивен център става Южна Америка - Бразилия, а по-късно и Боливия, Венецуела и Еквадор.
В България вече има доста фирми, които предлагат диаманти и диамантени бижута. Тази, която изпъква обаче е „София-Антверпен Диаманти“.
Моделите им за годежни пръстени, брачни халки и диамантени бижута са разнообразни, качеството на изработка е на световно ниво, а всеки диамант е съпровождан от сертификат за автентичност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар