неделя, 10 март 2013 г.

Кога да кажем „НЕ“ на храната в хладилника?

Питали ли сте се дали можете да изрежете плесенясалата част от храни като сирене, плодове и кисело мляко и да изядете останалото?
Твърдите сирена като чедър и пармезан са безопасни за консумация след като сте премахнали мухлясалата част и около един сантиметър около нея. Пазете от цветни петна върху меките сирена (козе, извара), както и върху кисело мляко. Плесента  се разпространява лесно в тези храни, защото те са влажни, така че вендъж мухлясали, най-добре изхвърлете всичко. Няма проблем да ядете сини сирена или кората на Бри и Камембер, защото тяхната плесен е благородна.
Пилето е изпечено щом побелее, нали?
Не бързайте толкова. Цвета на птичето месо не е надежден начин да разберете дали патогените в него са били унищожени. Единственият начин да се знае със сигурност, е да се използва термометър за месо. За да се предпазите от неприятни последици, печете месото при температура от 165 .
Остатъците от вечеря стоят няколко дни, но изглеждат добре. Могат ли да се ядат?
Бактерията thrive вирее при температури над 5 °. Уверете се, че не сте държали храната на по-топло от това като поставите термометър в хладилника.
Запомнете: Остатъци от домашно приготвени ястия и готова храна, вече са били изложени достатъчно дълго на стайна температура. Ако нещо изглежда или мирише след още един ден, изхвърлете го. Но имайте предвид, че най-лошите патогени не произвеждат миризма или нещо видимо, така че не задържайте остатъците повече от няколко дни.
Годността на млякото е изтекла предишния ден. Мога ли да го изям днес?
Ако млякото е правилно съхранявано, следва да бъде безопасно за консумация от три до седем дни след датата на годност. За щастие, млякото е една от тези храни, за които вкуса и аромата могат да сигнализират за разваляне, така че ако мирише на кисело го пропуснете.
Токът спря снощи! Колко време могат замразените продукти да изтраят при затворен фризер?
Замразените храни действат като торбички за поддържане на ниски температури. Продуктите, складирани в пълен фризер ще изтраят около 48 часа; храни в наполовина пълен фризер ще изтраят само 24 часа. Температурата на хладилника ще се увеличи над 5 градуса след около четири часа без ток, така че изхвърлете нетрайните неща след това. Вярно е, да се изхвърля храна е лошо, но по-лошо от това е да се разболеете!
автор: Христина Куцарова
източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар