четвъртък, 21 март 2013 г.

Свободният дух

Африканската прическа често се асоциира със свободен дух и строга индивидуалност. Нейната родина, разбира се, е Африка. В древността египтяните са били едни от първите хора, които сплитали косите си на африкански плитки. Благодарение на тях тези плитки са модерни вече пет хилядолетия. Интересното при африканската прическа, е че тя става все по-актуална, особено що се отнася до африканския тип плитки.

Африканските жени често носят косата си прибрана или на плитки, защото текстурата й е много гъста, а обемът – голям. Фоликулите на къдравата коса се отличават от тези на правата – именно овалният тип фоликули води до тази къдравина. Освен това корените на африканската коса произвеждат много повече себум. Тя се характеризира с по-силно изразени мастни жлези от азиатския и европейския тип коса. Без това омазняване африканската коса ще остане много суха. Не случайно къдравата коса от всякакъв вид има мекотата и блясъка на правата коса.

Африканските коси ни дават усещането, че те сякаш не могат да пораснат по-дълги. Тази илюзия се поражда от факта, че косата е силно къдрава и винаги стои къса. Грижата за нея е строго индивидуална, но е факт, че къдравите коси се поддържат по-трудно от правите. Те изискват специфична терапия, с цел да се оформят по-добре къдриците. Сресването при къдравите коси също не е лесна работа, именно заради това много жени предпочитат плитките.

Оформянето на афропрически е цяло изкуство и редица фризьори са се посветили на него. Една от тях, посетили България преди година, е британката Шарлот Менса. Тя е доказан специалист в областта на афростайлинга и поддържането на афрокарибски коси в Лондон. Шарлот е основател и собственик на престижния Hair Lounge Salon и е многократен носител на престижни награди в категориите Business и Hair & Beauty. Името й добива популярност с майсторството и професионализма в афроприческите, с които се идентифицира работата й по целия свят. 
Стилистката е изключително социално анагажирана, като създава и е ментор в школа за млади майки, които искат да работят в сферата на стайлинга и коафьорството. Нейно дело са косите на редица знаменитости.

Много от звездите се оставят в ръцете на своите коафьори, които да експериментират с техния външен вид. Това обаче не винаги е печеливша стратегия, защото афростилът не подхожда на всеки тип лице. В класацията за знаменитости, злоупотребили с афроприческите, са Кристина Агилера, Черил Кроу, Гуен Стефани. Тази статистика показва, че дори звездите правят грешки, но добрата новина е, че всичко може да се коригира. Ако ви се иска да разнообразите своята прическа, плитките се чудесен избор, особено през лятото. С такава прическа не само ще привличате погледите, но и ще ви е прохладно в горещото време.

текст: Мария Христова

Няма коментари:

Публикуване на коментар